登入來追隨這個  
benjamin11

鋼琴是我的好伙伴

Recommended Posts

鋼琴是我的好伙伴

從小我就好討厭鋼琴,因為唔係我自己選擇去學的,但媽媽總是要我上堂,我每次走堂佢都會打到我不似人型,我只能乖乖地去上堂。我記得有一次我係上堂時後發左一個好大嘅脾氣,我連老師都罵哭了,最後以後都唔教我。我本以為可以唔駛再學鋼琴了,點知我在當天晚上就聽到媽媽偷偷啜泣,我當時唔知原來我學龬琴對咁重要,其實係佢從小就好喜歡鋼琴,可是當時家境唔好。佢每次只能從窗外觀看其他人學琴。而我小時候選2歲時係好中意龬琴的,但我早已經忘記了。

自此我就每天都會準時去上堂,享受佢真係嘅快樂。原來我一直唔中意去上堂只係同媽媽頂頸,我唔係真正唔中意,我發覺音樂真係一個令我心慢慢平靜落黎嘅地方,借助音樂可以話比人聽我嘅世界。音樂亦令我可以將呢個故事帶比其他人,讓人感受生活嘅美好。有時我地拒絕一啲事件,可以細心地想想,係咪我地真係唔想學定係只係想同家人對抗,其實咁係一個好蠢嘅想法,因為家人一定唔會想我地差的。學琴亦變為我引以為傲的才能。

待續....

分享這篇文章


鏈接文章
分享到其他網站

建立一個帳號或登入來留意見

您需要成為會員才能留意見

建立一個帳號

註冊成為我們的會員。這只要幾個簡單步驟!

註冊新帳號

登入

已經有帳號?請在這裡登入。

立即登入

登入來追隨這個